Genrer

En bokgenre berättar något om vad vi kan förvänta oss av en viss bok. Alla olika genres följer ett mönster, om än ett mycket brett sådant. Somliga boktitlar kan höra till mer än en genre, exempelvis både fantasy och deckare. Många får en favoritgenre dit dom gärna återvänder för att söka nya boktitlar att läsa.

Deckare

En deckare börjar nästan alltid med ett mord, och avslutas med någon form av upplösning. En deckare måste inte vara en skrämmande thriller, utan kan trots sin handling vara skriven med exempelvis humor eller romantik. Som huvudperson i en deckare hittas inte sällan en polis, en journalist eller en detektiv.

Bland våra mest kända historiska deckare finns Agatha Christies serier, likväl som Arthur Conan Doyles ständigt aktuella detektiv Sherlock Holmes.

Sverige urskiljer sig från omvärlden genom att presentera inte en, utan flera, kvinnliga deckarförfattare som gjort succé världen över, exempelvis Liza Marklund, Camilla Läckberg, Emelie Schepp, Denise Rudberg, Marie Jungstedt med flera.

Roman

En roman är ett samlingsnamn för en skönlitterär längre berättelse. I dagligt tal när man talar om romaner så syftas ett brett spektrum av fiktiva berättelser man läser som underhållning, exempelvis historiska romaner, chic lit eller feel-good-romaner.

Somliga litteraturforskare menar att Don Quijote, som skrev av Miguel Cervantes på 1600-talet, är den första moderna romanen. Men det var först på 1700-talet som romanen som genre slog igenom.

Det finns många kända böcker i genren, så som Frankensteins Monster av Mary Shelley, Krig och fred av Leo Tolstoj, Utvandrarna av Vilhelm Moberg, Röde Orm av Frans G. Bengtsson och många fler.

Fantasy

I fantasy-böcker avviker verkligheten från vår. En värld i fantasygenren skiljer sig genom att de inte sällan ruvar på förutbestämda öden, utvalda personer, mäktiga drakar, magiska förmågor och människoliknande väsen. Ett klassiskt tema i en fantasybok är att onda makter försöker ta över världen, och en utvald hjälte gör allt för att rädda den.

En av de mest kända titlarna inom fantasylitteraturen är Sagan om Ringen av J.R.R. Tolkien. Andra storheter i genren är exempelvis Narnia-serien av C.S. Lewis, Harry Potter av J.K. Rowling och Sagan om is och eld av George R.R. Martin.