5 måsten för den moderna författaren

När du känner dig redo för att ta dig an författardrömmarna finns det mycket du behöver klargöra för dig själv. Att skriva en bok är ett stort och tidsomfattande arbete som kräver god planering. Här kommer våra måsten för en modern författare.

1. Välj inriktning – utgå från dig själv

När du börjar skriva på din moderna samtidsroman kan det vara svårt att komma på vad du ska skriva om. Då kan det vara bra att börja välja vilken inriktning och genre du vill skriva inom.

Genom att utgå från dig själv och skriva om något som du har ett genuint intresse för kommer både texten och berättelsen bli bättre.

2. Hitta en spännande konflikt

Dagens rastlösa och överstimulerade läsare behöver få chansen att komma in i berättelsen snabbare än tidigare. Tänk därför på att öppna upp för bokens konflikt i ett tidigt skeende genom hintar och tydligare händelseförlopp.

En spännande konflikt är A och O för en riktigt bra bok. Exempel på konflikter kan vara att prästen hittas mördad på kyrkotrappen och jakten på mördaren inleds, att en gift man har en hemlig affär på sidan om sitt kärleksfulla äktenskap eller att en adoptivdotter upptar jakten på sin biologiska mamma.

Utan en konflikt har du helt enkelt ingen berättelse.

3. Skriv massor

När du ska skriva en roman behöver du skriva ofta och mycket. Har du svårt att komma igång är ett tips att välja ett ämne och flödesskriva om det i tio minuter för att sedan fortsätta skriva på romanen.

Sätt upp ett tidsschema för ditt skrivande och bestäm dig för hur mycket tid du behöver sitta och skriva varje dag.

4. Skaffa ett bra mobilt bredband

De bästa idéerna till din roman kommer inte alltid när du sitter och skriver utan kan dyka upp lite när som helst. Genom att skaffa ett mobilt bredband till din dator kommer du kunna skriva på din bok vart du än befinner dig.

På mobiltbredband.se kan du själv jämföra bland Sveriges ledande mobila bredband för att hitta det som passar dig och dina författardrömmar bäst.

5. Anpassa boken för flera plattformar

Den traditionella pappersboken håller sig fortsatt populär men idag hittar man böcker på flera olika plattformar. Nu kan man till exempel läsa digitalt via läsplatta och allt fler lyssnar på ljudböcker genom streamingtjänster.

Genom att anpassa din bok kan du göra den tillgänglig för flera plattformar vilket innebär fler av både läsare och lyssnare.

Som ljudboksförfattare kommer nya krav i samband med att texten ska läsas upp och inte tryckas. Tänk på att berättelsen behöver hållas rak och kontinuerlig för att det ska bli enkelt för läsaren att hänga med, det är svårare att backa bakåt i en ljudbok.