Antikvariat

För den som vill fynda antika böcker, inom en rad olika genrer, så finns det en uppsjö av antikvariat i hela Sverige, både fysiska butiker men även online. Antikvariaten tar även emot böcker både för värdering och inköp, och många av dem har hundra tusentals titlar till salu. Det är dessutom vanligt att butikerna har specifika ämnesområden som de är speciellt intresserade av att köpa in, alltifrån enstaka böcker till hela bibliotek och boksamlingar.

Hitta böcker enkelt på antikvariat online

Att inte behöva ta sig till en butik fysiskt, utan att istället göra sin sökning genom en enkel knapptryckning har en stor fördel. Flera hemsidor erbjuder sina användare att söka upp boktitlar. En av dessa är antikvariat.net med över 90 fristående deltagare och sammanlagt mer än 1,8 miljoner titlar. Varje vecka uppdateras deras hemsida med ungefär 7 000 nya boktitlar, vilket betyder att chansen att hitta en specifik bok är stor. När en användare har hittat en bok läggs en beställning enkelt och boken blir därefter hemskickad.

För den som vill söka ännu bredare sortiment så finns hemsidan abebooks.com som fokuserar på den globala marknaden av böcker. Även här är det fristående säljare som använder sidan som en plattform för att annonsera. Det går att hitta begagnade böcker, nuvarande bästsäljare till samlingsobjekt och antikviteter, men där tar det inte stopp. På abebooks.com finns dessutom magasin, serietidningar, fotografier, kartor, manuskript och autografer. Om man letar efter något specifikt eller bara är nyfiken på utbudet är det ett fantastiskt och enkelt sätt att utforska vad som finns på marknaden.

Välkända antikvariat i Sverige

I Göteborg ligger flera välkända antikvariat. Ett av dem är Röde Orm vars verksamhet startade redan år 1986. De har efter öppningen flyttat ett flertal gånger och finns nu i stadsdelen Haga i Göteborg sedan 1998. De har inte bara en fysisk butik, utan det är även möjligt att beställa från dem online. För den som är intresserad av att sälja eller köpa antika böcker har Röde Orm en utförlig lista på sin hemsida över vilken typ av böcker de väljer att ta in och har till salu.

Stockholm är hem till många omtalade butiker, ett exempel är Rönnells Antikvariat som grundades redan 1929 Det är Sveriges största och kanske Nordens sista stora antikvariat. Rönnells erbjuder största delen av sina titlar i den fysiska butiken på Birger Jarlsgatan 32, men har även ett stort antal böcker i de kataloger som går att finna på sökmotorerna hos hemsidorna nämnda ovan, nämligen abebooks.com och antikvariat.net. Utöver de mer generella antikvariaten som Rönnells finns de butiker som specificerar sig ytterligare på utvalda genrer.