Författare

Den som har lätt för att finna de rätta orden kanske passar för att arbeta som författare. Författare skriver inte bara romaner och poesi, utan även filmmanus, kokböcker, läromedel och mycket annat. Drömmer man om en författarkarriär krävs dock mer än en språklig talang, man måste för att lyckas ha en mycket stor drivkraft.

Att vara författare

Många författare har ingen utbildning i skrivande. Idag finns dock flera skrivarkurser att välja på, exempelvis på folkhögskola. Skrivarkurser har blivit en allt vanligare ingång in i författaryrket.

För att lyckas som författare krävs drivkraft och disciplin. En kraft att skriva, även när inspirationen tryter och man har svårt att finna de rätta orden. Somliga författare som redan har avtal med ett förlag kanske arbetar mot deadlines, medan andra är fria att arbeta i sin egen takt.

Ytterst få kan leva enbart på de inkomster som författaryrket ger, så de allra flesta har ytterligare ett yrke vid sidan om.

Svenska författare

Sverige har många författare att vara stolta över. Uppskattade författare vars verk har översatts och nu finns tillgängliga i många delar av världen. Bland våra mest kända och omtyckta författare finns naturligtvis Astrid Lindgren, vars färgstarka barnbokskaraktärer förgyllt åtskilliga människors barndom.

Deckardrottningen Camilla Läckberg satte fiskebyn Fjällbacka på världskartan med sina mörka och gripande skildringar. Idag är hon även en uppskattad barnboksförfattare till böckerna om Super-Charlie.

Den mångfacetterade författaren Jan Guillou har på sitt CV framgångsrika boktitlar ur flera genre, så som de historiska romanerna om Arn, den självbiografiskt inspirerade boken Ondskan, deckarna om Carl Hamilton och många fler.

Utländska författare

Från andra länder har författare upplyst, roat och fascinerat oss sedan lång tid tillbaka, och bland de mest kända författarna idag finns alltifrån 1500-talets William Shakespeare till vår nutida stjärna J.K. Rowling.

Framgångsrika författare världen över har inte bara lärt åtskilliga människor att läsa och få ett mer utvecklat ordförråd, de har också inspirerat andra författare till att skapa nya litterära verk.

Shakespeare och Rowling har, i likhet med Jane Austen, Stephen King, Agatha Christie, J.R.R. Tolkien och många fler, inte bara publicerat egna framgångsrika böcker, utan också påverkat och format hela litteraturgenrer.