Därför ska du läsa böcker

Många ungdomar lägger allt mer tid framför datorn istället för att läsa böcker. Därmed går de även miste om en hel del fördelar som läsandet av böcker för med sig. Bland annat är det bra för att minska stress.

Att tekniken utvecklas i en rasande fart har många fördelar, men även en del nackdelar. En sådan är att många numera väljer att titta på film, spela Tv-spel, eller använda sig av sociala medier istället för att läsa böcker. Att läsa böcker är nämligen bra för oss av flera anledningar, något som många forskare dessutom konstaterat.

  • En fördel med att läsa böcker är att det fungerar som hjärngympa, något som i sin tur hjälper hjärnan att hålla sig i form. Hjärnan behöver nämligen anstränga sig betydligt mer när du läser en bok än vad som är fallet när du ser på film eller liknande. Förutom att leda till att du får ett bättre ordförråd leder detta även till att du får ett bättre minne av att läsa. Läser du mycket så behåller du även en större del av din hjärnkapacitet i takt med att du åldras.
  • Att läsa böcker är även ett utmärkt sätt att bli av med stress på. Forskare vid University of Sussex utförde studier som visar att läsning är det mest effektiva sättet att bli av med stress på. Enligt deras forskning krävs det så lite som sex minuters läsning om dagen för att kroppens stressnivåer ska sänkas med hela 68 %.
  • Det är även bra för sömnen att läsa böcker. Enligt många sömnexperter bör vi alla ha som rutin att läsa en bok innan vi går och lägger oss för natten. Det hjälper nämligen kroppen att gå ner i varv, vilket i sin tur hjälper oss att somna. Dessutom exponeras du inte för datorskärmar och liknande när du läser böcker. Skärmar och ljus av olika slag gör det nämligen svårare för oss att somna eftersom de sänder signaler till kroppen om att vi bör hålla oss vakna. Vill du kunna somna bra är det därför mycket bättre att du lägger dig och läser en bok innan läggdags istället för att kolla på film eller använda din mobiltelefon.
  • Att läsa gör dig även mer allmänbildad. Många böcker är fyllda av kunskap, och denna kunskap snappar du upp genom att läsa dem! Det behöver inte heller enbart handla om faktaböcker, utan det kan lika gärna handla om deckare eller fantasyböcker.