A-kassa viktigt skydd för författare

Många svenskar drömmer om ett yrke som författare. Men konkurrensen är hård och få kan satsa helhjärtat på yrket. För författare kan därför ett medlemskap i en a-kassa vara ett viktigt skydd om man skulle bli arbetslös.

Få kan försörja sig som författare

Att arbeta som författare är få förunnat. Det är ett yrke där konkurrensen är hård och andelen som kan försörja sig enbart på sitt skrivande liten. Då en författare inte kan vara säker på att få ersättning är det många som har ett annat arbete vid sidan av. Några varierar skrivandet med att recensera böcker, skriva krönikor i tidningar eller kanske till och med ta på sig skrivuppdrag och därmed närma sig journalistiken.

A-kassa är viktigt för författare

Framtiden ser inte heller särskilt ljus ut inom yrket. Konkurrensen kommer vara fortsatt hård bland landets författare. Att syssla med ett yrke där man aldrig kan vara säker på att få någon ersättning kan vara stressande. Därför är det av stor vikt att författare är med i en a-kassa, det ger en extra trygghet vid inkomstbortfall. Här är tre anledningar till varför författare bör vara med i en a-kassa.

1. Få ersättning vid arbetslöshet

Den mest självklara anledningen är att du får ersättning om du blir arbetslös. A-kassan är en försäkring som baseras på din tidigare lön, upp till 25 025 kronor, där du som mest kan få 80 procent av din tidigare lön i ersättning. Tjänar du däremot över 25 025 kronor kan en inkomstförsäkring täcka nivåerna som inte a-kassan gör.

Tips! Jämför olika a-kassor med varandra för att hitta den a-kassa som passar dina behov bäst på A-kassa.se.

2. Trygghet att satsa på författarskapet

Att vara med i en a-kassa ger dig som författare en trygghet att våga satsa på det du tycker om. Du kan gå in helhjärtat i ditt skrivande då du vet att a-kassan finns där för dig om du skulle behöva det.

3. Leta anställning i lugn och ro

Om du mot förmodan inte kan fortsätta arbeta som författare kan du i lugn och ro leta ny anställning medan du har a-kassa. Totalt har du rätt till ersättning i 300 dagar vilket ger dig gott om tid att hitta ett nytt jobb.