Kniven i hjärtat
Av Peter Birro

Kniven i hjärtat är en ny dramaserie av Agneta Fagerström-Olsson och Peter Birro. Det är den tredje och avslutande delen i deras trilogi om Det nya Sverige. Det började med dramaserien Hammarkullen och fortsatte med Den första zigenaren i rymden. Kniven i hjärtat är ett musikaliskt nutidsdrama i fyra delar om kärlek, vänskap och de stora drömmarna. Det handlar om nio ungdomar på väg ut i livet. De kommer från olika länder i världen, bär på olika historier och erfarenheter. Men det som förenar dem är förortens villkor. Seriestart måndag 8 november kl 20.00 i SVT1.
 
Mitt i betongen utspelar sig ett triangeldrama mellan Amir från Marocko, hans bäste vän Juan från Chile och den vackra Sabina från Kurdistan. Amir och Juan har svurit varandra osviklig lojalitet och tillsammans bär de en dröm om att bli stora, respekterade i den värld som de känner till. En värld som präglas av både våld och kriminalitet men också av glädje och stort brödraskap.
 
Amir är hjärnan i gänget. De andra hänger på och får dela på bytet. Så lever de, delar på pengar, goda historier och stora drömmar. Tillsammans är de överlevare på förortens villkor - att vara snabb, hålla ryggen fri och att aldrig svika en bror. Men när Juan träffar den vackra Sabina på ett disco så händer något oväntat. Han kan inte sluta tänka på henne. Sabina har trängt in i hans hjärta.
 
M usik av Timbuktu och Ola Salo.
Musiken spelar minst sagt en bärande roll i Kniven i hjärtat. I musikalnumren dansar och sjunger skådespelarna själva till musik skriven av några av Sveriges mest intressanta låtskrivare. Eller vad sägs om Timbuktu, Ola Salo, Daniel Lemma, BlaO, Daniel Boyaciouglu, Feven, Nabila med flera.
 
Amatörer från förorten.
I de bärande skådespelarrollerna återfinns ungdomar från förorten. Från Bergsjön i Göteborg och Botkyrka i Stockholm. De är amatörer och har under inspelningstiden gått intensivkurser i både skådespeleri, dans och sång. Utöver ungdomarna medverkar även Maria Lundqvist och Magnus Krepper med flera.
 
I huvudrollerna ser vi: Tarik Charafi som Amir, Juwan Mardoukhi som Sabina, Roberto Arroyo Valdes som Juan, Sofia Pekkari som Miriam, Karim Rahmouini som Hussein, Nazif Ramadani som Mike, Victor Oliveira Nascimento som Casey, Linda Othiller som Luisa och Rickard Tauriainen som Fegisen.
 
SVT 1 ons 10 nov kl 23.30
SVT 1 lör 13 nov kl 16.30
SVT Europa lör 13 nov kl 16.30
SVT 1 mån 15 nov kl 20.00
SVT Europa mån 15 nov kl 20.00
 


Miriam, Sabina och Luisa på disco.
Bild: Bo Håkansson, Bilduppdraget